• VELKOMMEN
  • TIL 30% BONUS PILLS
  • FOR ALLE BESTEMMELSER
Betalingsmetoder
Levering
Telefonsupport Telefonsupport
Arbejdstimer 09:00 - 17:00
Dansk telefon:
International telefonn:

Dyspareuni – Smertefuld samleje og ondt i livmoderen under sex

De fleste kvinder vil i løbet af deres liv opleve, at få ondt i livmoderen under samleje. Det er et forholdsvis normalt fænomen blandt kvinder, hvorimod smerter ved sex hos mænd er ret ualmindeligt. Hvis en mand oplever smerter, så kan svaret findes fysisk, mens årsagen tit findes psykisk, når det drejer sig om kvinder. Men der er selvfølgelig ikke kun ét svar, der kan være mange årsager til, hvorfor sex kan blive til en pinefuld oplevelse.

Desværre er der mange kæreste- og ægtepar, der ikke er i stand til at fuldføre et samleje, på grund af de smerter, som kvinden oplever. Man kalder disse smerter for dyspareuni, som dækker over konstante eller gentagne ubehag før, under eller efter sex.

Hvis man oplever disse gentagende piner, så bør man under alle omstændigheder søge læge, for der findes faktisk flere behandlingsformer, som du kan læse mere om nedenfor.Hvad er dyspareuni?

Man kan inddele disse genitale smerter hos kvinder i to kategorier. Det ene er det førnævnte dyspareuni/smerter ved sex og det andet er vaginisme. Forskellen ved disse to er, at smertefuldt samleje er tilbagevendende og opstår, når man forsøger at have sex, og vaginisme er varige problemer under penetrationen, selvom kvinden føler sig seksuelt tiltrukket og tændt. 

Relateret Artikel: Køb Lovegra – effektiv Viagra til kvinder – køb Lovegra piller online

Man skelner også mellem primære og sekundære tilstande. Hvis smerterne er primære, så betyder det, at kvinden altid har oplevet pinefuldt samleje, mens sekundære smerter betyder, at smerterne ikke altid har været til stede under sex.

Seksuelle smertetilstande er generelt mere udbredt blandt kvinder, der har været i overgangsalderen, men det kan ramme alle.

Hvorfor opstår smerter under samleje?

Man kan opdele smertesymptomerne i tre grupper; overfladesmerte i kvindens skridt, smerter i selve skeden og dybe smerter, der opstår under samleje.

De overfladiske smerter kan skyldes betændelse/svamp i skedens ydre dele/skedeåbningen. En anden forklaring er, at skeden er ualmindeligt tør, som kan skyldes, at kvinden bruger overparfumeret sæbe i stedet for intimsæbe til at vaske sig med, eller at skeden irriteres af kondom eller creme der dræber sædcellerne. Dette kan skabe ubalance i skedens naturlige miljø, som kan forårsage betændelse eller svamp og føre til ubehag under sex.

Smerter i skeden er lokaliseret ved skedeindgangen, og ligesom overfladiske smerte, så kan det også skyldes en infektion eller allergisk reaktion på latex.

De dybe smerteanfald er helt almindelige og kan skyldes svamp, endometriose, urinvejsinfektioner, en svulst eller cyste, men i de fleste tilfælde skyldes det en for dyb penetration hvor penis støder imod musklerne i æggestokkene og bækkenet.

Hvilke behandlingsmuligheder er der?

For at finde frem til den rigtige behandling, kortlægges der først en grund til smerterne, derefter kan man komme i den rette behandling.

Sexolog og fysioterapi er ofte et godt sted at starte, da man kan få information, øvelser, bækkenbundstræning, og gode råd.

Samtaleterapi lindrer samleje-smerter

Samtalebehandling er også en velkendt metode, hvor både kvinden og hendes partner ofte deltager. Denne behandlingsform bruges ofte ved vaginisme-patienter, der oplever en angst/frygt for penis indtrængning. Kognitiv adfærdsterapi kan også benyttes i denne sammenhæng, da det fremhæver forbindelsen mellem frygt/angst og muskelsammentrækninger i skeden.