• VELKOMMEN
  • TIL 30% BONUS PILLS
  • FOR ALLE BESTEMMELSER
Betalingsmetoder
Levering
Telefonsupport Telefonsupport
Arbejdstimer 09:00 - 17:00
Dansk telefon:
International telefonn:

Hvordan ser prognosen ud på aggressiv prostatakræft – behandling, symptomer

Prostataen kaldes på dansk også for blærehalskirtlen. Det er en kirtel, der bliver større og større gennem livet, hvilket også er grunden til, at ældre kan opleve symptomer på vandladning. Den er på størrelse med en valnød, og ligger lige under mandens urinblære. Det er disse kirtelceller, der producerer mandens sædvæske, og det er også her hvor kræft i prostataen ofte udspringer fra. I adskillige situationer er prostata-knuder ikke en farlig tilstand, men en aggressiv prostatakræft prognose kan sprede sig i en fart og i værste tilfælde blive uhelbredelig.Kræft i blærehalskirtlen er en af de mest udbredte former for kræftlidelser hos mænd, hvor der i Danmark årligt bliver konstateret cirka 4.000 kræfttilfælde. Mere eller mindre 15% af mænd vil få påvist kræftlignende celleforandringer i prostataen på et tidspunkt i deres liv, men risikoen for at miste livet til kræftsygdommen er ”kun” på 3%. Størstedelen af mændene overlever altså ved hjælpe af prostatakræft behandling.

Disse symptomer på prostatakræft bør du holde øje med

Som sagt, så kan denne kræfttype både være dødelig og være helt ufarlig – hvis det er en godartet kræfttilstand, så er der sjældent nogle symptomer. Men når man begynder, at udvikle tegn på godartet prostatakræft, så skyldes det, at kirtel vokser og giver symptomer såsom; vandladningsproblemer, øget vandladning, svag urinstråle og besvær med at tømme blæren helt.

De symptomer, man skal være særligt opmærksom på, og som ofte optræder sammen med ovenstående tegn, er; blodig urin eller sæd, pludseligt opstået impotens og smerter omkring testiklerne og endetarmen. Når sygdommen begynder at sprede sig, vil manden også begynde, at mærke udtalt træthed og smerter i knoglerne.

Hvorfor får nogle mænd denne form for cancer?

Det er svært, at sige hvorfor nogle mænd udvikler denne cancerform, da man stadig kun har meget lidt information. Men man har fundet nogle ”katalysatorer”, der har betydning for udviklingen af kræftsymptomerne; produktionen af testosteron, infektion i blærehalskirtlen, høj alder, fysisk hårdt erhverv (såsom natarbejdere og landmænd), begrænset fysisk aktivitet, overvægt, arvelighed og den vestlige livsstil.

Behandling af prostatakræft

Behandlingen er forskellig fra mand til mand, og kommer an på, hvor meget sygdommen har bredt sig, og i hvor stort et omfang den har bredt sig. Der findes mange forskellige behandlinger, og der er stadig ikke international enighed om, hvilken metode der er den mest hensigtsmæssige. Dette skyldes, at der ved nogle behandlinger er flere bivirkninger i forhold til den estimerede effekt.

Det er svært at se forskel på de to kræfttyper (den fredelige eller den aggressive prostatakræft), hvilket resulterer i, at nogle mænd bliver udsat for unødvendig overbehandling. Men dette er til gengæld helt efter bogen, når der er tale om det livsfarlige kræfttilfælde. De hensigtsmæssige kræft-behandlingsmuligheder er; operation, strålebehandling og anti-hormonbehandling.

Prognosen for aggressiv prostatakræft

Når man først er blevet diagnosticeret med blærehalskirtelkræft, så afhænger langtidsudsigterne af kræftsygdommens spredning. Hvis sygdommen endnu ikke har nået at udvikle sig, så er udsigterne gode. Men hvis sygdomssymptomerne derimod har spredt sig, og man begynder at mærke smerter knoglerne, så er det typisk et tegn på, at kræften har bredt sig til leveren, skelettet og lungerne, hvilket tyder på en aggressiv prostatakræft og en dårlig prognose.