• VELKOMMEN
  • TIL 30% BONUS PILLS
  • FOR ALLE BESTEMMELSER
Betalingsmetoder
Levering
Telefonsupport Telefonsupport
Arbejdstimer 09:00 - 17:00
Dansk telefon:
International telefonn:

Nedsat fertilitet hos mænd – God eller dårlig sædkvalitet med en fertilitetstest

Ordet frugtbarhed bruges ofte til at beskrive, hvorvidt en mand har dårlig eller god sædkvalitet. Man er infertil, hvis man forgæves har forsøgt at blive gravide i minimum 1 år. I Danmark er hen mod 15 procent af alle par ufrugtbare, og kan ikke, eller har besvær med at få børn.

Nedsat sædkvalitet er meget normalt blandt de danske mænd. I 2012 vidste undersøgelser at 3/4 af de testede mænd, havde dårlig forplantningsevne. Hvis man gerne vil være på den sikre side, så findes der flere forskellige fertilitetstest til mænd, der kan vurdere kvaliteten af sæden.Hvorfor får nogle mænd dårlig sædkvalitet?

Baggrunden for ufrugtbarhed er næsten udelukkende fysisk og biologisk, og har intet med tanker og følelser at gøre. Der er flere forskellige ting, der danner grundlag for denne lidelse. Genetik er ret afgørende i fertilitets-spørgsmålet, da der kan være en fejl i mandens y-kromosomer. En blokade af sædlederne eller et minimeret antal sædceller er også mulige forklaringer. Sygdomme, som betændelse i testiklerne eller klamydia, samt medicinske behandlinger, har også vist sig at præge sædcellerne. Man har dertil også konkluderet, at mænd med disse vanskeligheder ofte; indtager store mængder Cola, har problemer med overvægt, har mættede fedt som en fast del af deres kost og ikke motionerer tilstrækkeligt.

Mænds sædkvalitet kan godt svinge fra den ene periode til den anden. Noget så simpelt som feber og nedsat sexlyst, sætter sine aftryk på mandens sædkvalitet, men kvaliteten bliver som regel helt normal igen efter et par måneder.

Hvordan slipper man for nedsat sædkvalitet?

Der fortælles en del myter, om alt muligt, der skulle påvirke en mands sæd på en negativ måde – heldigvis er mange af disse blot vandrehistorier. Stramme bukser og mobilstråling fra bukselommen har ikke vist sig, at have nogen indgriben. Men hvis man gerne vil undgå at få sin forplantningsevne til at dale, så er der nogle almindelige råd, som man kan følge; få en god nattesøvn, undgå stress, dyrk masser af motion, drop cigaretterne og spis sundt. Disse klassiske råd er gode at følge, hvis man gerne vil opretholde en god sædkvalitet – og så mindsker de også risici for diverse andre sygdomme.

Kan man behandle nedsat fertilitet hos mænd?

Hvis et par forsøger, at blive gravide, og finder ud af at manden lider af en mild form for infertilitet, så benyttes insemination. Under denne behandling ”sorterer” man sæden, så der kun er de bedste svømmere tilbage, og indsætter dem i kvindes livmoder – det fungerer altså ligesom en naturlig befrugtning.

Når dårlig sædkvalitet er et stort problem

Men hvad gør man så, hvis manden har et større fertilitetsproblem? I disse tilfælde, vil man prøve en behandling, der kaldes en ”mikroinsemination”. Her udvælger man specifikt hver enkel lille sædcelle og indsætter dem direkte i kvindes æg.

Forskere mener, at grunden til det voksende fertilitets-dilemma er forurening, og øget klamydia-smitte. Men selvom dette problem er stigende blandt os danskere, og rigtig mange mænd oplever fertilitetsproblemer, så er der altså gode langtidsudsigter. Det er stadig muligt, at opnå graviditet, og faktisk er godt og vel 10% af nyfødte undfanget ved kunstig befrugtning.