• VELKOMMEN
  • TIL 30% BONUS PILLS
  • FOR ALLE BESTEMMELSER
Betalingsmetoder
Levering
Telefonsupport Telefonsupport
Arbejdstimer 09:00 - 17:00
Dansk telefon:
International telefonn:

Symptomer på forstørret prostata – Medicin, behandling og potens

En prostata er en kirtel, som mænd og drenge har, der har en diameter på godt og vel 2 cm, og er placeret under urinblæren. Dette er også grunden til, at den også kaldes for blærehalskirtlen. Man beskriver prostataen som ”én kirtel”, men i virkeligheden består den af flere små kirtler, der leverer størstedelen af en mands sædvæske. Prostataen er også g-punktet for manden, fordi den bliver følsom, når han bliver tændt seksuelt.

Symptomer på en forstørret prostata 

Prostataen vokser med alderen, og kan med tiden trykke på blæren og føre til vandladningsproblemer. Dette er et af de mest generelle symptomer på en forstørret prostata. Derudover vil ens urinstråle blive sløv, og man vil få problemer med at få tisset helt af.Vandladningerne vil blive mere hyppige, og forekommer både om dagen og i løbet af natten, med det resultat at nattesøvnen forstyrres. Man vil muligvis også få vanskeligheder med at holde på urinen, og opleve urinering i bukserne, på grund af manglende evne til, at nå på toilet. I usædvanlige situationer vil man miste evnen til at lade vandet helt, og en læge må derfor tømme ens urinblære ved hjælp af et kateter.

Unormal forøgelse af prostataen

En prostatakirtel øges i størrelse i takt med, at man bliver ældre, det er helt almindeligt, men det er ikke alle der mærker til det. Sygdomssymptomerne bliver mere og mere sandsynlige, efter man fylder de 50 år. Men det er som sagt ikke alle, der påvirkes eller generes af den forøgelse.

Hvis man begynder, at opleve de ovenstående symptomer, samt blodig tis eller sæd, pludselige potensproblemer og smerter ved mellemkødet, så skal man søge læge, da det kan skyldes prostatakræft.

Hvilken medicin findes der mod forstørret prostata?

En prostataforstørrelse kan behandles med medicin eller operation, alt efter hvordan sygdomsforløbet har udviklet sig, og hvilke problemer den volder.

Man bruger som regel en af tre medikamenter til sygdomsbehandlingen, og disse udstedes til patienter, der ikke har følgesygdomme pga. forstørrelsen. Med dette behandlingsforløb slapper musklerne omkring blærehals-kirtlen af, og sætter en stopper for prostata-forøgelsen. Ulempen ved dette behandlingstilbud er, at der går forholdsvis lang tid, før man mærker en forskel og det kan tage op til et halv år. Stopper man med at tage pillerne, vil prostataen begynde at vokse igen.

Operationsmetoder mod prostataens forøgelse

Hvis ovenstående metode ikke giver noget behandlingsresultat, eller hvis man udvikler overfølsomhed, så vil den næste mulighed være operation. Under operationen fjernes noget af det væv, der er på den forstørrede kirtel. Operation giver det mest effektive resultat, med hurtig lindring af sygdomstegnene. Men der er også mange risici for komplikationer. Problemer med sædafgang, bagudvendt sædafgang, urinrørsforsnævring og potensproblemer er nogle af de mest almindelige bieffekter ved prostataoperationen.

Hvis man ikke kan holde til kirtel-operationen, så er der mulighed for, at få indsat et permanent blærekateter enten direkte gennem urinrøret eller gennem maven. Men fordi der er stor sandsynlighed for at udvikle blærebetændelse, er der mange der lærer selv, at bruge kateteret til vandladning, så det ikke skal være opsat konstant.