Symptomer på forstørret prostata – Medicin, behandling og potens
Danmark gratis:
GLOBAL afgiftsfrit
Vandladningerne vil blive mere hyppige, og forekommer både om dagen og i løbet af natten, med det resultat at nattesøvnen forstyrres. Man vil muligvis også få vanskeligheder med at holde på urinen, og opleve urinering i bukserne, på grund af manglende evne til, at nå på toilet. I usædvanlige situationer vil man miste evnen til at lade vandet helt, og en læge må derfor tømme ens urinblære ved hjælp af et kateter.
Unormal forøgelse af prostataen
En prostatakirtel øges i størrelse i takt med, at man bliver ældre, det er helt almindeligt, men det er ikke alle der mærker til det. Sygdomssymptomerne bliver mere og mere sandsynlige, efter man fylder de 50 år. Men det er som sagt ikke alle, der påvirkes eller generes af den forøgelse.
Hvis man begynder, at opleve de ovenstående symptomer, samt blodig tis eller sæd, pludselige potensproblemer og smerter ved mellemkødet, så skal man søge læge, da det kan skyldes prostatakræft.
Hvilken medicin findes der mod forstørret prostata?
En prostataforstørrelse kan behandles med medicin eller operation, alt efter hvordan sygdomsforløbet har udviklet sig, og hvilke problemer den volder.
Man bruger som regel en af tre medikamenter til sygdomsbehandlingen, og disse udstedes til patienter, der ikke har følgesygdomme pga. forstørrelsen. Med dette behandlingsforløb slapper musklerne omkring blærehals-kirtlen af, og sætter en stopper for prostata-forøgelsen. Ulempen ved dette behandlingstilbud er, at der går forholdsvis lang tid, før man mærker en forskel og det kan tage op til et halv år. Stopper man med at tage pillerne, vil prostataen begynde at vokse igen.
Operationsmetoder mod prostataens forøgelse
Hvis ovenstående metode ikke giver noget behandlingsresultat, eller hvis man udvikler overfølsomhed, så vil den næste mulighed være operation. Under operationen fjernes noget af det væv, der er på den forstørrede kirtel. Operation giver det mest effektive resultat, med hurtig lindring af sygdomstegnene. Men der er også mange risici for komplikationer. Problemer med sædafgang, bagudvendt sædafgang, urinrørsforsnævring og potensproblemer er nogle af de mest almindelige bieffekter ved prostataoperationen.
Hvis man ikke kan holde til kirtel-operationen, så er der mulighed for, at få indsat et permanent blærekateter enten direkte gennem urinrøret eller gennem maven. Men fordi der er stor sandsynlighed for at udvikle blærebetændelse, er der mange der lærer selv, at bruge kateteret til vandladning, så det ikke skal være opsat konstant.